Reportage om Fagerhult ställs ut i Stockholm

En lite märklig händelse upplevde jag fören vecka sedan som jag tänkte delge er, som läser denna sida.

Tisdagen den 22/5 var jag på kommunal förrättning hela dagen och då jag skulle bege mig hemåt vid 16.30-tiden kallade Majsan i receptionen på mig. Snabbt förklarade hon att en karl från Stockholm ringt och ville komma i kontakt med någon från Fagerhult. Ärendet gällde att man skulle göra en landsomfattande reportageserie från alla orter med namnet Fagerhult. (Det visade sig finnas 89 stycken.) Reportaget med intervjuer och foton ska ställas ut i augusti i Stockholm kulturhuset/Stadsteatern och även resultera i en bok.

Vid hemkomsten ringde jag upp telefonnumret, som Majsan tecknat ner och jag samtalade sedan både länge och väl med Christian Bengtsson som är ansvarig för projektet. Jag kom med en del uppslag om hör- och sevärdheter som han tacksamt noterade. Jan Svensson (Lille-Svens, ni vet), Elvistolkaren Serzmark, några från FIF, representant för spökrundan, godisflyget, parkourbanan och vårt eget LLU-projekt var en del av det som jag skulle förbereda tills fredagen den 25/5.

Klockan 10 den 25/5 träffades vi på ICAs parkering för att sedan sätta oss i Kulturhuset Navets lokaler och språka vidare. Det visade sig tyvärr inte vara lätt att engagera deltagare, då vi endast var tre som hörsammat inbjudan, varför seansen blev något rumphuggen. Efter gott och väl en timmes intervjuer och fotograferingar rullade reportageteamet vidare. Då hade vi berättat om järnväg och flygfält. Om Junexeran och dess fall. Om Örnakullen och parkourbanan, Junexvallen, Fagerhults Framtid, bilmuséet i Jännaholm och om boken Roland Christiansson skrivit om snapphanekrigen. Vi berättade om fotbollens och ishockeyns storhetstid i Fagerhult, om oljeborrning på Onsenamossen, om slagrutemannen, Brännare-Ragnar och mycket, mycket mer.

Det ska bli spännande att kanske få ta del av utställningen och boken som ska ges ut i höst.

Så visst händer det en hel del, även på vår lilla plats på jorden.

 

Christer Olsson

Ledamot